Welke soorten pijnstillers zijn er?

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Welke pijnstiller moet ik kopen? Wat kan ik mijn kind wel of beter niet geven? Wat helpt het best tegen wat?

De officiële definitie voor pijnstiller is: geneesmiddel dat de pijn verzacht of doet stoppen. Omdat mensen ook een pijnstiller nemen wanneer ze zich ziek voelen, komt daar nog iets bij, namelijk: een middel dat de verschijnselen van een ziekte onderdrukt zonder de ziekte te genezen. Voel je je niet lekker, dan is het niet direct logisch om een pijnstiller te nemen. Behalve wanneer er sprake is van koorts, want sommige pijnstillers helpen de koorts terug te dringen. Deze maken vaak wat slaperig, waardoor het lichaam rust krijgt en kan genezen. Dit in combinatie met genoeg drinken, fruit eten of uitpersen en het sap drinken en ondanks de tegenzin toch iets eten (bijvoorbeeld soep), helpt het lichaam de indringer te verslaan.

Welke pijnstillers zijn er?

De bekendste pijnstillers zijn paracetamol, met of zonder codeïne, chefarine, aspirine, ibuprofen. Zware pijnstillers zijn tramadol, oxycodon, fentanyl en buprenorfine en dan zijn er nog de hele zware, die vaak op morfine basis gemaakt zijn, zoals methadon en morfine. Overigens is codeïne ook een opiaat, dus iets om terughoudend te gebruiken. Veel van deze producten kunnen, als ze te lang gebruikt worden, een zekere afhankelijkheid veroorzaken. Dat is in principe niet het geval bij producten die vrij verkrijgbaar zijn. Toch moet je ook die niet te lang achter elkaar gebruiken. Bij gebruik zijn twee zaken van belang:
1. wees je er van bewust dat het een medicijn is en bijwerkingen kan veroorzaken. Lees dus de bijsluiter wél, al is het alleen om de bijwerkingen even te hebben gezien.
2. Houd er rekening mee dat ze de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Dat geldt zeker voor zwaardere middelen.

Gebruik van pijnstillers

Er zijn een paar eenvoudige regels die bij het gebruik gelden. Door daar op te letten, heb je het meeste profijt van het medicijn.
1. Slik dat middel dat nodig is. Bij hoofdpijn hoef je geen tramadol of saridon. Over het algemeen voldoet een paracetamol, desnoods twee.
2. Geef kinderen alleen een zwaar middel als het voorgeschreven wordt door een arts.
3. Kies het juiste product. Zo zal bij menstruatiepijn een ibuprofen beter werken dan een chefarine. Bij koorts kan een aspirine echter beter zijn, omdat het ook helpt de koorts te verlagen. Kies bij kinderen voor een kinderparacetamol.
4. Bij kiespijn, gewrichtspijn of migraine, kun je, mocht een paracetamol niet helpen, een chefarine of ibuprofen nemen. Houdt de pijn desondanks aan, dan is het tijd om de dokter te raadplegen.
Goed gebruik helpt het probleem op te lossen, zonder het lichaam te belasten. Kies er daarom voor om twee of drie producten in huis te hebben, zodat je altijd het goede kunt nemen.

Griep, verkoudheid

Vaak wordt bij een grieperig gevoel of een verkoudheid al snel, te snel, naar een pijnstiller gegrepen. Hier ligt de keuze voor een Aspro bruis, een Alka Selzer, een Citrosan of een Hot Coldrex meer voor de hand. In principe heb je namelijk geen pijn, maar voel je je ellendig. Overigens kan in een hoestdrank, zoals van Vicks, ook een pijnstillend product zitten. Houd ook daar rekening mee wanneer je nog moet autorijden.

Welk pijnstiller nemen?

Er zijn zoveel middelen op de markt, dat je soms niet meer weet wat te nemen. Je kunt namelijk ook voor Finimal, Panadol, Saridon. Advil en Ascal of een van al die anderen kiezen. Het loont niet om zelf een onderzoek te starten en gewoon alles te proberen. Kies dat wat bij de pijn hoort, gebruik het altijd volgens voorschrift en nooit te lang. Houdt de pijn of de klacht aan, altijd contact opnemen met de arts. Gebruik ook geen zwaar middel voor een normale klacht. Jouw lichaam kan daar gewend aan raken en vraagt vervolgens bij iedere klacht om een te zwaar middel. Vergelijk het gebruik met een ei, want daar sla je ook niet met een hamer op om het te openen. Voor dagelijks gebruik voldoen drie producten. Een heel licht voor de kinderen, een licht en een iets zwaarder voor de volwassenen.

Welke soort pijnstiller koop jij?

Wat zijn jouw ervaringen met de verschillende soorten pijnstillers??

Lees én deel hieronder je ervaringen met elkaar!

2 ervaringen gedeeld over “Welke soorten pijnstillers zijn er?

 1. De betere pijnstillers zijn alleen op recept of via een online consult bij het bestellen. Onderverdeeld naar pijn:

  Migraine
  Hoofdpijn
  Buikpijn
  Rugpijn
  Menstruatiepijn
  Spier – Gewrichtspijn
  Zenuwpijn

  Kijk hier maar voor veel meer informatie, een persoonlijk consult en eventueel direct bestellen: DokterOnline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.